Työssäoppiminen Saksassa Munchenissa 11.-29.3.2019


Koska olin tehnyt MusicXchain-hankkeesta videota Kajaanissa, sain mahdollisuuden lähteä yhteen projektin kouluista Saksaan, Muncheniin, Pasing-nimiseen kaupungin osaan.

Saksan kv-vaihdolle minulla oli tavoitteina  : Tehdä dokumentaarista tallennetta musiikkipuolen opiskelijoiden MusicXchainhankkeesta Munchenissa.
Lisäksi oli sovittu, että teen sen mukaan mitä tarpeita vastaanottavalla koulullani olisi. Sain tehtäväksi mm. editoida aiemmin koululle kuvatusta materiaalista muutaman  minuutin videoita. Lisäksi pidin oppimispäiväkirjaa työssäoppimisen ajasta.


Työssäoppimisen aikana halusin myös vahvistusta englanninkielentaidolleni, joka on huono.

Kuvasin paljon materiaalia työssäoppimisen aikana:

Mm. bändiharjoituksista, yksityissoitto- ja laulutunneista, editointiharjoituksista, Harmoniatunneista, kuoroharjoituksista, musiikin historia- tunneista, bändiesityksistä klubeilla, sekä loppukonsertista. Vapaa-aikana sen lisäksi, että jatkoin editointia vielä usein hostellillakin, kävin kuvaamassa myös Munchenin kaupunkia. Saksassa on hyvin tarkka yksityisyydensuoja, joten olin erittäin varovainen kadulla kuvaamisen kanssa.

Minulla oli kalustona mukana Canon 800D (18-55mm), jalusta, Zoom-nauhuri ja lisämikrofoni. Olisin halunnut mukaani myös valaisukalustoa, mutta koulun kalusto oli kovasti varattuna, joten piti kuvata vallitsevalla valolla. Tämä aiheutti kyllä hieman ongelmia. Samoin jalusta, jossa ei ollut mahdollisuutta tilttaukseen ja panoroimiseen. Lisäksi olisi ollut tarpeen ottaa mukaan suurempi muistikortti, ja vara-akkuja. Välillä kuvaukset olivat niin pitkiä, että akku loppui kesken kaiken. Minulla oli myös oma tietokoneeni, jolla tein editointia, sillä koululta missä työskentelin, ei ollut mahdollisuutta saada työtilaa, vaan siirryin aina kannettavani kanssa uuteen tilaan tarpeen mukaan. Koneeni on Asus Vivobook, Flip 14. Isompi näyttö olisi helpottanut huomattavasti työskentelyä editoinnissa.

Meidät otettiin koululla hyvin vastaan. Opettajat olivat auttavaisia ja koulun johtajaopettaja Katrin Neoral oli minun yhteyshenkilöni. Hän kertoi tehtävistäni ja oli palautteen antaja siinä mitä tein, ja mitä toivoi muutettavan. Hän oli myös laatinut minulle kolmelle viikolle aikataulun, mitä kuvaisin minäkin päivänä, milloin olisi aikaa editoinnille ja milloin olisi iltatapaamisia. Työaikani oli pääsääntöisesti 8.30-17.00 ( sisälsi puolentunnin ruokatauon), mutta välillä saattoi olla myös esim. 13-24.00.  Katrin oli sopivasti vaativa työn suhteen.

Saksalaiset nuoret koulussa olivat todella kohteliaita. Joka kerran päivän aikana heidät tavatessani, he tervehtivät uudelleen. Pitivät aina ovea auki ja tarjoutuivat auttamaan kaluston siirtämisen kanssa.
Heillä oli opetuksessa paljon harjoituksia ja myös paljon kokeita. Saksalainen tehokkuus tuli jälleen kerran todeistettua. Koulun opettajat olivat hyvin motivoituneita, lahjakkaita, ja heillä oli selvästi hyvä yhteishenki, sekä yhteiset tavoitteet.




Kommentit

Suositut tekstit